Eerst een online hoortest, de audicien doet de rest Bij twijfel, begin met een online hoortest



Het kan een goed idee zijn om een gratis online hoortest te doen, als je merkt dat iedereen om je heen steeds zachter praat en de volumeknop van je tv kapot lijkt te zijn. Wellicht ligt het aan jouw gehoor? Op internet kun je meerdere gehoortests vinden. Ze zijn niet hetzelfde als de persoonlijk afgenomen gehoortest van een audicien, maar uit een online gehoortest kan wel meteen blijken dat je een gehoorapparaat nodig hebt.

Hoe gaat een online test?
Er zal bij een online hoortest eerst een aantal vragen gesteld worden over onder meer je leeftijd en geslacht. Hierna krijg je geen piepjes te horen, zoals bij een audicien, maar woorden. Als het nodig is, kan (en mag) je op dat moment het volume iets hoger zetten. Dan volgt de echte test. Dezelfde woorden zullen genoemd worden, maar dan met een 'storende' ruis erdoorheen. Als je door de ruis heen een woord hoort, klik je op het bijbehorende plaatje. Er is ook een optie 'niet verstaan'.
De test duurt enkele minuten en het resultaat van deze hoortest verschijnt meteen in beeld. Op basis daarvan kun je beslissen om naar de audicien te gaan voor een uitgebreide gehoortest en een gehoorapparaat.

Op tijd een gehoorapparaat aanschaffen
Het is misschien slecht voor je sociale leven om geen hoortoestel te gebruiken, maar het is niet slecht voor je gehoor. Toch wordt het wel aangeraden om zo snel mogelijk een gehoorapparaat te gebruiken. Dit wordt aangeraden omdat de hersenen het geluid van het gehoorapparaat in een eerder stadium beter kunnen verwerken dan wanneer het gehoor al slecht is. Een andere goede reden is de energie die het kost om een gesprek te volgen. Met een hoortoestel zal dit makkelijker gaan en dat scheelt je kostbare energie.

Verschillende gehoorapparaten
Welk hoortoestel je uiteindelijk kiest, zal afhangen van wat de audicien aanraadt gebaseerd op je gehoorbeperking en van jouw eigen voorkeuren. De kwaliteit van de toestellen wisselt nauwelijks, de verschillen zitten vooral in de grootte, de onzichtbaarheid en het draagcomfort. Een aantal typen wordt hieronder genoemd: 

  • AHO-toestel: achter-het-oor-gehoorapparaat. Bekendste model. Zichtbaar achter de oorschelp.
  • IHO-toestel: in-het-oor-gehoorapparaat. Nauwelijks zichtbaar in de oorschelp.
  • CIC-toestel: completely in the canal. Volledig in het oor, in het gehoorkanaal.
  • IIC-toestellen: invisible in the canal. Klein en bijna onzichtbaar in het gehoorkanaal.

Wat kost een gehoortoestel
Het goedkoopste toestel kost rond de €500. De duurste, die met name uitblinkt in gebruiksgemak, zal uitkomen rond de €1500.

Audicien kiezen
Wanneer je een audicien bezoekt, is het belangrijk dat deze een zorgcontract heeft met jouw zorgverzekering en dat hij in het bezit is van het keurmerk Erkend Audicien.
Ook een gehoortoestel moet eerst enige tijd uitgeprobeerd worden. Je krijgt daarom een proefperiode. Deze proefperiode kan wisselen per locatie.