Zo, je bent dus op zoek naar de folder van Deen?

Hoewel de naam je waarschijnlijk aan Scandinavië laat denken, is Deen is een echte Nederlandse supermarktketen. De supermarkt werd opgericht door Cornelis Deen en is uitgegroeid tot een supermarkt van formaat. Je kunt inmiddels filialen vinden in Noord- en Zuid Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Overijssel, in de helft van onze provincies dus.

Deen is een zeer geliefde supermarkt. De winkel scoort al jaren hoge beoordelingen en is vooral bekend om het vriendelijke winkelpersoneel, de betrokkenheid in de buurt en uiteraard de voordelige prijzen en leuke aanbiedingen.

Het assortiment van Deen verandert dan ook continu. Wat momenteel in het oog springt, is het grote aanbod aan biologische en fairtrade producten. Hiermee laat Deen zien niet alleen aan de klant te denken, maar ook aan de producenten. Als familiebedrijf staat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) dan ook hoog in het vaandel.

Deen – de reclamefolder

De reclamefolder van Deen is zeker de moeite waard om te bekijken. Het zijn zeer overzichtelijke folders waar de leukste en beste aanbiedingen duidelijk in staan vermeld. Geen onnodige poespas, maar gewoon keiharde korting. Deen heeft regelmatig acties als 1+1 gratis of 50% korting. Het is dan ook belangrijk om er op tijd bij te zijn! Overigens ook belangrijk om te vermelden is het bloemenaanbod dat Deen heeft. Wanneer jij op zoek bent naar een bloemetje om een geliefde te verrassen, dan kun je immers ook bij Deen terecht. De supermarkt heeft een zeer populair assortiment aan bloemen. Vaak staan deze ook in de folder. Weet je meteen of je ze direct met de boodschappen mee kunt nemen.

Deen – het geheim van het familiebedrijf

Deen is een echt familiebedrijf. En dat zijn altijd interessante bedrijven. Het zijn bedrijven die vaak sterk in de schoenen staan, maar waar vooruitgang en bedrijfsopvolging soms pijnlijke puntjes zijn (hoewel familiebedrijven in het algemeen juist erg innovatief zijn). Deen lijkt wat dat betreft de zaakjes goed voor elkaar te hebben. Het bedrijf was zelfs lange tijd het snelstgroeiende familiebedrijf van de Superunie. Maar er is een grens, zo claimt het Noord-Hollandse bedrijf. Tot Utrecht en niet verder, zo stelde het bedrijf. Maar dat was toen. Nu is in onder meer Zwolle een Deen te vinden.

De reden? Die laat zich raden wanneer je een wandeling maakt door een willekeurig Deen filiaal. Het aanbod aan producten is ruim, de prijzen zijn scherp en ook voor mensen die graag voor biologische of fairtrade producten gaan is er genoeg te halen. Maar vergeet daarbij zeker niet de vriendelijkheid van de medewerkers. Een punt waar Deen zeer veel aandacht aan besteedt. Dat vinden ze veel belangrijker dan iedere keer het aanbod compleet op de schop te gooien. En het loont.

Deen – de geschiedenis

Het was Cornelis (Cor) Deen die in 1933 het eerste filiaal opende. Dit deed hij samen met zijn vrouw Cornelia Wilhelmina en wel in hun geboorteplaats Hoorn. Twintig jaar later werd de eerste zelfbedieningswinkel geopend. Cornelis houdt het bedrijf in de familie en geeft het door aan zijn drie zonen: Koos, DIrk en Fons, die het bedrijf op hun beurt ook weer in de familie houden. Lange tijd blijft het bedrijf een typisch Noord-Hollands bedrijf. Pas in 2007 ging het bedrijf voor heet eerst de provinciegrenzen over. Er werd een Deen geopend in Lelystad. Vanaf dat moment ging het hard. Er kwamen vestigingen in Zuid-Holland en ook Gelderland bij.

Momenteel staan er – verspreid over zes provincies – zo’n 80 filialen in Nederland. De keten, die dus begon met één echtpaar, is uitgegroeid tot een grootse supermarktketen met liefst 7.500 medewerkers. In 2013 vierde Deen het 80-jarig bestaan.

Deen – Maatschappelijk verantwoord

‘Duurzaamheid zit in ons DNA’, zo claimen ze bij Deen. De winkel noemt duurzaam ondernemen vanzelfsprekend en dat is dan ook terug te zien. Op een aantal punten scoort Deen hoog op dit onderdeel:

Puur Hollands:
Deen is hard op weg dé leverancier te worden van puur-Hollandse producten. Zo wordt de ‘eigen boer’ niet overgeslagen. De champignons in de Deen schappen komen gewoon uit Slootdorp en de kersen worden niet geïmporteerd uit een ver land, maar komen uit Wognum en Nieuwe Niedorp. En wanneer deze producten over de datum dreigen te gaan, blijven ze gewoon voor de Nederlanders beschikbaar. Deen werk nauw samen met de Voedselbank om te zorgen dat er niets verloren gaat!

Zorg voor dieren:

Het welzijn van dieren is belangrijk voor veel mensen. En dus ook voor Deen. Al het vlees van Deen heeft het Nederlandse Dierenbescherming etiket voor ‘Beter Leven’. Dit betekent dat de dieren in een goede omgeving hebben geleefd. Het biologische assortiment heeft altijd de hoogste score van drie sterren. Daarnaast is ook de vis voorzien van een officieel keurmerk. Tot slot heeft Deen ook hart voor kippen. De supermarktketen heeft een groot assortiment aan scharreleieren.

Fairtrade en eerlijke handel:
Ook eerlijke handel is belangrijk voor Deen. Het familiebedrijf biedt om deze reden veel fairtrade producten aan. Zo kun je er zeker van zijn dat de producten op een eerlijke manier verkregen zijn en een stimulans zijn voor kansarme boeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor koffie, maar ook voor chocolade. Alle Perfekt chocoladerepen hebben dan ook een keurmerk.