Jumbo - Folder van 20.04.2020 tot 30.06.2020 - Pagina 4
Hier is pagina 4 van 32 pagina's van de Jumbo folder, geldig van 20.04.2020 tot 30.06.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
ODKA
Puur of met een beetje ijs. Wat maakt vodka - of
wodka — zo populair? Herman van der Meij van
producent Diageo heeft het antwoord.
{|
Herman van der Meij is
van maar liefst 96 procent. Zonder kleur,
al dertig jaar werkzaam
geur en smaak. Dat is vodka. Daarom wordt
©
VOLGENS
in de wereld van de
het ook de moeder vanalle drinkbare
sterke drank en weet
EUROPESE
alcohol genoemd. Gin is eigenlijk vodka die
alles van vodka.
REGELS
verrijkt is met jeneverbes. Ouzo is vodka
met anijs.
HEEFT VODKA
‘Vodka wordt al sinds de vroege
middeleeuwen gestookt. Elke boer in
MINIMAAL
IN DE MIX?
Oost-Europa had wel een koperen keteltje
37,5%
‘Vodka is dan ook de ideale mixdrank, want
staan om het te maken. Sinds de continue
ALCOHOL
daarvoor is een zo smaakloos mogelijke
distillatie begin negentiende eeuw is
vodka gewenst. En het is heel zuiver. Dat is
uitgevonden, werd het nog makkelijker om
het gevolg van filteren. Alle oneffenheden
vodka te maken.
Distillatie van vodka
worden uit de drank gehaald. Dit gebeurt
vindt plaats in een
vaak met koolstoffiltratie. Wat overblijft is
LEKKER OPSTOKEN
koperen ketel.
MMM MMM MMM
superschone alcohol.
‘Voor vodka wordt gebruikgemaakt van
suikers uit zetmeel. Dat zit in granen, zoals
rogge en tarwe, maar ook in aardappelen,
Je
Mn
rijst en zelfs bieten. Als je suikers gaat
EÀ
vergisten - dus je zegt tegen een gistcel: eet
de suikers maar op - dan produceert een
gistcel automatisch een alcoholpercentage
ri
wbs
van tussen de 5 en 8 procent. Om dat
alcoholpercentage omhoog te krijgen
naar 37,5 procent, moet je gaan distilleren,
kk Lan.
oftewel stoken. Bij distillatie worden alcohol
en water gescheiden. Dat gebeurt op
à
?
basis van het verschil in kookpunt: alcohol
jk
ir
verdampt al bij zo'n 60 °C, water bij 100 °C
nn
LOEPZUIVER
‘Met continue distillatie kun je loepzuivere
A
alcohol stoken, met een alcoholpercentage
MMM MMM MMM MMM MMM MM MMM
JUMBO