Hoogvliet - Folder van 03.09.2020 tot 31.10.2020 - Pagina 17




Hier is pagina 17 van 68 pagina's van de Hoogvliet folder, geldig van 03.09.2020 tot 31.10.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

per”

Ls

Ir

WE

ER

=

4

+

{

A

|

De mooiste tijd is

x

als de tarwe

en

3

>T

2

geel kleurt

}

4

A

EEE

S

6

RR,

Stap Ì

4

Tarwe oogsten

Het nieuwe streekbrood dat in de bakkerij van Hoogvliet

M

wordt gebakken, begint bij de tarwe van de familie Munsterman in

Leimuiderbrug. Vijftien hectare - ongeveer 30 voetbalvelden - van

de beste en lekkerste tarwe zijn de basis van het brood dat sinds

kort in de schappen ligt!

Door vader en zoon worden de taken uitgevoerd die nodig zijn om

een zo goed mog

jk tarweveld te krijgen. In het najaar. oktober

D

enk je aan

november, worden de velden ingezaaid en het jaar daarop, eind jul

begin augustus kan er geoogst worden. Dit is meteen de mooiste tijd

in het tarweveld. als de tarwe prachtig geel begint te kleuren,

Holland, deuk je

Mooie korrel

Er zijn

twee verschillende soorten tarwe: baktarwe en voertarwe,

aan moleus

De baktarwe die rond de boerd

ij groeit heeft een betere kwaliteit

&

®

dan voertarwe. Dat betekent een mooiere korrel met een betere

kwaliteit voor het doel: er een heerlijk brood van bakken.

Kwaliteit

Als de tarwe wordt geoogst en het land verlaat, wordt deze vanaf

Stap 2

het veld naar de boerderij gereden en in de schuur in grote ronde

Door de molen

's opgeslagen en bew

rd. Gedurende het jaar wordt het

De Eendracht stond in 1752 in de Zaanstreek als pelmolen en

verkocht. Het Groene H.

t graan wordt geschoond en gemengd

verhuisde in 1898 naar Alphen aan den Rijn. Nu wordt de molen,

door Graanhandelaar En

en Van der Bijl. De melange van

onder meer gebruikt om de tarwe voor het nieuwe Streek brood te

verwerken.

verschillende rassen bepaalt de smaak en de bakkwaliteit, Bovendien

zorgen zij ervoor dat er een constante kwaliteit is waardoor het

brood het gehele jaar op dezelfde wijze gebakken kan worden.

De stichting voor deze molen heeft als doelstelling dit cultuur-

historisch monument in stand te houden. En niet alleen dat.

En door!

rnaar ook hei

roep van mo

ar dat een aantal jaar geleden

Het graan wordt bij de afnemer geleverd, in dit geval molen

Is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het is puur cultuur.

De Eendracht. Hier wordt de tweede stap gezet op weg naar een

Als je aan Holland denkt, denk je aan molens.

zal

ge boterham. Bij de familie Munsterman wordt die trouwens

het liefst gegeten met zelfgemaakte aardbeienjam!

Vrijwilligers

De molen draait volledig op vrijwilligers. Zo'n 35 man onder wie de

u

molenaars. machinisten, een ploeg die kleine reparaties verricht

en de mensen die in het

keltje werken.

Ambachtelijk

In de molen u

wo!

vo)

rdt de tarwe op de ‘ouderwetse

ambachtelijk

manier verwerkt. De molen is het gereedschap dat wordt

aat

gedreven door de wind. De wind drijft tandwielen aan. waardoor

een steen gaat draaien. Tussen de twee stenen worden de tarwe-

korrels ge

\

len. Het meel gaat vervolgens in zakken. Als mol

ar

gaan die

ken dagelijks een aantal keer door je handen. Du:

het eind van de dag heb je misschien wel 2000-3000 kilo in handen

gehad! Daarom is de m

van 25 kilo overgegaan naar zakken

À

van 20 kilo. die worde

angeleverd bij de bakkerij van Hoogvliet

Elke zaterdag van 09.00 vur tot 16.00 vur is Korenmolen

r

De Eendracht geopend voor publiek. www.molen-de-eendracht.nl

ie

b

W

17

pe

N

v

LEEN sept/okt 2020

ei

We

| 14-LEEN-03-20-STREEKbrood.W.indd

03-08-20 10:53