Hoogvliet - Folder van 03.09.2020 tot 31.10.2020 - Pagina 17
Hier is pagina 17 van 68 pagina's van de Hoogvliet folder, geldig van 03.09.2020 tot 31.10.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
per”
Ls
Ir
WE
ER
=
4
+
{
A
|
De mooiste tijd is
x
als de tarwe
en
3
>T
2
geel kleurt
}
4
A
EEE
S
6
RR,
Stap Ì
4
Tarwe oogsten
Het nieuwe streekbrood dat in de bakkerij van Hoogvliet
M
wordt gebakken, begint bij de tarwe van de familie Munsterman in
Leimuiderbrug. Vijftien hectare - ongeveer 30 voetbalvelden - van
de beste en lekkerste tarwe zijn de basis van het brood dat sinds
kort in de schappen ligt!
Door vader en zoon worden de taken uitgevoerd die nodig zijn om
een zo goed mog
jk tarweveld te krijgen. In het najaar. oktober
D
enk je aan
november, worden de velden ingezaaid en het jaar daarop, eind jul
begin augustus kan er geoogst worden. Dit is meteen de mooiste tijd
in het tarweveld. als de tarwe prachtig geel begint te kleuren,
Holland, deuk je
Mooie korrel
Er zijn
twee verschillende soorten tarwe: baktarwe en voertarwe,
aan moleus
De baktarwe die rond de boerd
ij groeit heeft een betere kwaliteit
&
®
dan voertarwe. Dat betekent een mooiere korrel met een betere
kwaliteit voor het doel: er een heerlijk brood van bakken.
Kwaliteit
Als de tarwe wordt geoogst en het land verlaat, wordt deze vanaf
Stap 2
het veld naar de boerderij gereden en in de schuur in grote ronde
Door de molen
's opgeslagen en bew
rd. Gedurende het jaar wordt het
De Eendracht stond in 1752 in de Zaanstreek als pelmolen en
verkocht. Het Groene H.
t graan wordt geschoond en gemengd
verhuisde in 1898 naar Alphen aan den Rijn. Nu wordt de molen,
door Graanhandelaar En
en Van der Bijl. De melange van
onder meer gebruikt om de tarwe voor het nieuwe Streek brood te
verwerken.
verschillende rassen bepaalt de smaak en de bakkwaliteit, Bovendien
zorgen zij ervoor dat er een constante kwaliteit is waardoor het
brood het gehele jaar op dezelfde wijze gebakken kan worden.
De stichting voor deze molen heeft als doelstelling dit cultuur-
historisch monument in stand te houden. En niet alleen dat.
En door!
rnaar ook hei
roep van mo
ar dat een aantal jaar geleden
Het graan wordt bij de afnemer geleverd, in dit geval molen
Is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het is puur cultuur.
De Eendracht. Hier wordt de tweede stap gezet op weg naar een
Als je aan Holland denkt, denk je aan molens.
zal
ge boterham. Bij de familie Munsterman wordt die trouwens
het liefst gegeten met zelfgemaakte aardbeienjam!
Vrijwilligers
De molen draait volledig op vrijwilligers. Zo'n 35 man onder wie de
u
molenaars. machinisten, een ploeg die kleine reparaties verricht
en de mensen die in het
keltje werken.
Ambachtelijk
In de molen u
wo!
vo)
rdt de tarwe op de ‘ouderwetse
ambachtelijk
manier verwerkt. De molen is het gereedschap dat wordt
aat
gedreven door de wind. De wind drijft tandwielen aan. waardoor
een steen gaat draaien. Tussen de twee stenen worden de tarwe-
korrels ge
\
len. Het meel gaat vervolgens in zakken. Als mol
ar
gaan die
ken dagelijks een aantal keer door je handen. Du:
het eind van de dag heb je misschien wel 2000-3000 kilo in handen
gehad! Daarom is de m
van 25 kilo overgegaan naar zakken
À
van 20 kilo. die worde
angeleverd bij de bakkerij van Hoogvliet
Elke zaterdag van 09.00 vur tot 16.00 vur is Korenmolen
r
De Eendracht geopend voor publiek. www.molen-de-eendracht.nl
ie
b
W
17
pe
N
v
LEEN sept/okt 2020
ei
We
| 14-LEEN-03-20-STREEKbrood.W.indd
03-08-20 10:53