Hoogvliet - Folder van 03.09.2020 tot 31.10.2020 - Pagina 17


Hier is pagina 17 van 68 pagina's van de Hoogvliet folder, geldig van 03.09.2020 tot 31.10.2020.



Hoogvliet Folder 03.09.2020

Hier is pagina 17 van 68 pagina's van de Hoogvliet folder, geldig van 03.09.2020 tot 31.10.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

Hoogvliet - Folder van 03.09.2020 tot 31.10.2020 - Pagina 17

per” Ls Ir WE ER = 4 + { A | De mooiste tijd is x als de tarwe en 3 >T 2 geel kleurt } 4 A EEE S 6 RR, Stap Ì 4 Tarwe oogsten Het nieuwe streekbrood dat in de bakkerij van Hoogvliet M wordt gebakken, begint bij de tarwe van de familie Munsterman in Leimuiderbrug. Vijftien hectare - ongeveer 30 voetbalvelden - van de beste en lekkerste tarwe zijn de basis van het brood dat sinds kort in de schappen ligt! Door vader en zoon worden de taken uitgevoerd die nodig zijn om een zo goed mog jk tarweveld te krijgen. In het najaar. oktober D enk je aan november, worden de velden ingezaaid en het jaar daarop, eind jul begin augustus kan er geoogst worden. Dit is meteen de mooiste tijd in het tarweveld. als de tarwe prachtig geel begint te kleuren, Holland, deuk je Mooie korrel Er zijn twee verschillende soorten tarwe: baktarwe en voertarwe, aan moleus De baktarwe die rond de boerd ij groeit heeft een betere kwaliteit & ® dan voertarwe. Dat betekent een mooiere korrel met een betere kwaliteit voor het doel: er een heerlijk brood van bakken. Kwaliteit Als de tarwe wordt geoogst en het land verlaat, wordt deze vanaf Stap 2 het veld naar de boerderij gereden en in de schuur in grote ronde Door de molen 's opgeslagen en bew rd. Gedurende het jaar wordt het De Eendracht stond in 1752 in de Zaanstreek als pelmolen en verkocht. Het Groene H. t graan wordt geschoond en gemengd verhuisde in 1898 naar Alphen aan den Rijn. Nu wordt de molen, door Graanhandelaar En en Van der Bijl. De melange van onder meer gebruikt om de tarwe voor het nieuwe Streek brood te verwerken. verschillende rassen bepaalt de smaak en de bakkwaliteit, Bovendien zorgen zij ervoor dat er een constante kwaliteit is waardoor het brood het gehele jaar op dezelfde wijze gebakken kan worden. De stichting voor deze molen heeft als doelstelling dit cultuur- historisch monument in stand te houden. En niet alleen dat. En door! rnaar ook hei roep van mo ar dat een aantal jaar geleden Het graan wordt bij de afnemer geleverd, in dit geval molen Is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het is puur cultuur. De Eendracht. Hier wordt de tweede stap gezet op weg naar een Als je aan Holland denkt, denk je aan molens. zal ge boterham. Bij de familie Munsterman wordt die trouwens het liefst gegeten met zelfgemaakte aardbeienjam! Vrijwilligers De molen draait volledig op vrijwilligers. Zo'n 35 man onder wie de u molenaars. machinisten, een ploeg die kleine reparaties verricht en de mensen die in het keltje werken. Ambachtelijk In de molen u wo! vo) rdt de tarwe op de ‘ouderwetse ambachtelijk manier verwerkt. De molen is het gereedschap dat wordt aat gedreven door de wind. De wind drijft tandwielen aan. waardoor een steen gaat draaien. Tussen de twee stenen worden de tarwe- korrels ge \ len. Het meel gaat vervolgens in zakken. Als mol ar gaan die ken dagelijks een aantal keer door je handen. Du: het eind van de dag heb je misschien wel 2000-3000 kilo in handen gehad! Daarom is de m van 25 kilo overgegaan naar zakken À van 20 kilo. die worde angeleverd bij de bakkerij van Hoogvliet Elke zaterdag van 09.00 vur tot 16.00 vur is Korenmolen r De Eendracht geopend voor publiek. www.molen-de-eendracht.nl ie b W 17 pe N v LEEN sept/okt 2020 ei We | 14-LEEN-03-20-STREEKbrood.W.indd 03-08-20 10:53

Hoogvliet - Folder van 03.09.2020 tot 31.10.2020 - Pagina 17