Poiesz - Folder van 14.09.2021 tot 31.10.2021 - Pagina 11
Hier is pagina 11 van 52 pagina's van de Poiesz folder, geldig van 14.09.2021 tot 31.10.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
SUPERMARKTEN
ge
of
ee
u
A"
d
bw
Be]
De tomaat is gezond. Men wordt er niet dik van. Logisch. De vrucht bestaat
Er staat hier altijd een kratje voor het kantoor
voor consumptie. In verband met virussen mag
voor meer dan 90 procent uit water. De vele smaak- en voedingsstoffen
je namelijk zelf geen tomaten van buitenaf
zitten dus in de rest. Tomaat is de meest gegeten groente. Een heerlijk
meenemen. Ook niet tussen de boterham, of in
smakende versie is de Noordertrots tomaat van Poiesz. Deze Daltary
je maaltijdsalade. Strenge eisen met betrekking
cherrytomaat heeft een knapperige bite en kent een heerlijke balans tussen
tot hygiëne en omgangsvormen zijn in de
zoet en zuur. Hij wordt in Wier, Friesland, op maatschappelijk verantwoorde
tomatenteelt al ingevoerd ver voor COVID-19.
Handen wassen en schoenen ontsmetten is de
wijze geteeld. Over het hoe en wat ervan ondervragen we Johan Kuipers
standaard. Tomatentelers zoals wij voegen een
(bedrijfsmanager) en Johan Kooistra (teamleider) van Empatec.
biologisch middel ter verbetering van de
weerbaarheid van de tomatenplant. Zo krijgen
Kweekbak voor talent
en behouden we tomaten om trots op te zijn.”
Johan en Johan: “Deze kas is van Empatec.
bijvoorbeeld een cliënt gehad die ons na
Een ambitieus sociaal werkleerbedrijf dat zinvol
zijn traject vier keer heeft getrakteerd op
werk biedt aan mensen met een afstand tot de
achtereenvolgens: 60 gehaktballen, 60 halve
arbeidsmarkt. Deze tomatenkas zou je kunnen
kippen, 60 gebakjes en toen nog eens 60
zien als een kweekbak voor talent.
braadworsten. Als dat geen dankbaarheid is?
Want via de tomatenteelt ontdekken we wat de
Ons oogstseizoen begint zo ongeveer in maart
AAT EN GEZONDHEID
en eindigt eind november. In tegenstelling tot
talenten van iemand zijn. We geven de mensen
met een afstand tot de arbeidsmarkt weer
andere telers houden wij onze mensen het hele
iten bevatten veel vitamine C.
arbeidsritme en structuur. En zien we welke
jaar bezig. In de winter nemen we namelijk
imaast ook de vitamines B (1, 2, 3, 5,
werksoort het beste bij iemand past. Zodat
ander werk aan en pakken we hondenvoer,
ni) en vitamin
K. =
jum
we hem of haar vervolgens elders kunnen
zout en oliebollen in. In januari starten we de
ea OT up
detacheren. Of nog mooier: dat hij of zij een
kas dan weer op.”
Icium. En in mi
baan buiten Empatec vindt in het bedrijfsleven
Zo hebben we een flexibele arbeidspool van
Om trots op te zijn
z0'n 100 mensen opgebouwd, met 40 in de kas
“Voor mens, voedselveiligheid en milieu hebben
en 60 in de detachering.”
we de certificering van Global Gap, GRASP en On
the way to PlanetProof. We kopen groene stroom
aat
Dankbaar werk
en biomassa in en dragen zo bij aan verkleining
Zo
“elen komen hier binnen met een rugzakje.
van de CO2 voetafdruk. De bestuiving van onze
Pein?
Samen proberen we die zo leeg mogelijk te
planten gebeurt door hommels. Tegen gewas-
EAU
maken en vervolgens weer te vullen met tools
ziekten gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke
ijniet dik.
om zich weerbaarder te maken in de maatschappij.
gewasbeschermingsmiddelelen. Puur natuur
En dat lukt meestal goed. We hebben hier
dus. Ja, wij zijn zelf ook dol op onze tomaten.
POIESZ Zomer magazine
n