Poiesz - Folder van 29.11.2021 tot 31.12.2021 - Pagina 23
Hier is pagina 23 van 68 pagina's van de Poiesz folder, geldig van 29.11.2021 tot 31.12.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
y\
5
Jaarrond
Fruitfamilie
u
Fruittelers werken het gehele jaar aan het
Vanzelfsprekend eet de hele familie van Edwin
voorbereiden van de oogst. Of, zoals Edwin het
veel fruit. Zijn jonge kinderen krijgen ook het
verwoordt: “Zorgen voor goede kwaliteit peren in
telen van fruit met de paplepel ingegoten. Ze
de kist” Elk seizoen vinden er voorbereidingen
‘wonen op het bedrijf" en gaan vaak mee de
Je 7
plaats. In de wintermaanden worden alle bomen
boomgaard in. Ze krijgen steeds meer interesse
in de boomgaard gesnoeid (22 hectare, 60.000
en beginnen de verschillende rassen en
bomen). Een paar maanden later in het voorjaar
handelingen te herkennen. Ergens hoopt Edwin
h
worden de bijenkasten geplaatst voor de
zijn mooie vak door te geven, maar alleen als zijn
bestuiving van de bloeiende bomen. En als de
kinderen dat zelf willen en er 100% achter staan.
peren beginnen te groeien, dunt Edwin
Het telen van fruit is bijvoorbeeld erg afhankelijk
handmatig de allerkleinsten er tussenuit, zodat
van het weer, wat grote risico's met zich mee
de rest beter kan uitgroeien.
brengt: "Eén hagelbui kan ervoor zorgen dat we
dat jaar niet kunnen oogsten”
né
Side dish
I
“Onze stoofpeer blijft
Stoofpeertjes zijn oer-Hollands en nog altijd
zeer gewild. Edwin hoopt dat ook steeds meer
bij het koken mooi vast
WA
A,
jongeren de stoofperen gaan ontdekken, als
A
en kleurt goed rood."
een side dish: “Het is gewoon een heel lekker
À
Pr
bijgerecht, dat past bij veel verschillende
combinaties van smaken.”
Voorzichtig geplukt
Groei
De oogstperiode, meestal in september, is voor
De variatie van het werk is nog altijd een
4 UT
Edwin een hele drukke, maar ook mooie tijd. Een
grote drijfveer van Edwin: “De bloesem zien
SLA
vaste ploeg plukt dan in vijf weken tijd meer dan
uitgroeien tot een peer, en dat ik de natuur
BE ndtaN
1200 ton fruit, met de hand. Elke peer wordt
daar een handje bij help. Hetzelfde proces
er
voorzichtig in een voorraadkist gelegd, zodat hij
verloopt elk jaar anders.”
ALSSIDE ul DNTDEKKEN
a
geen beschadiging oploopt. De voorraadkisten
staan op een pluktreintje en worden vervolgens
Pad
2
naar de koelcel gebracht (-0.5 °C en laag
a
zuurstofgehalte). Daar worden ze later door het
TE"
Le
Noordertrots stoofperen
sorteer- en verpakkingsbedrijf opgehaald.
zijn oorkrijgbaar vanaf
\
medio december
Klein van stuk
Stoofperen zijn kleiner en harder dan handperen.
Rauw hebben ze nauwelijks smaak. Tijdens het
stoven - als de peertjes minstens twee uur op
een klein vuurtje in een laagje water staan, met
de deksel erop - worden ze zachter en langzaam
gaar. “De Noordertrots stoofpeer blijft bij het
koken mooi vast en kleurt goed rood,” vertelt
Edwin. “Ook zijn ze klein van stuk. Voor het
Pama
schillen van een stapel stoofperen moet je even
rustig gaan zitten.”
PUUR POIESZ December magazine 23