Poiesz - Folder van 29.11.2021 tot 31.12.2021 - Pagina 23




Hier is pagina 23 van 68 pagina's van de Poiesz folder, geldig van 29.11.2021 tot 31.12.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

y\

5

Jaarrond

Fruitfamilie

u

Fruittelers werken het gehele jaar aan het

Vanzelfsprekend eet de hele familie van Edwin

voorbereiden van de oogst. Of, zoals Edwin het

veel fruit. Zijn jonge kinderen krijgen ook het

verwoordt: “Zorgen voor goede kwaliteit peren in

telen van fruit met de paplepel ingegoten. Ze

de kist” Elk seizoen vinden er voorbereidingen

‘wonen op het bedrijf" en gaan vaak mee de

Je 7

plaats. In de wintermaanden worden alle bomen

boomgaard in. Ze krijgen steeds meer interesse

in de boomgaard gesnoeid (22 hectare, 60.000

en beginnen de verschillende rassen en

bomen). Een paar maanden later in het voorjaar

handelingen te herkennen. Ergens hoopt Edwin

h

worden de bijenkasten geplaatst voor de

zijn mooie vak door te geven, maar alleen als zijn

bestuiving van de bloeiende bomen. En als de

kinderen dat zelf willen en er 100% achter staan.

peren beginnen te groeien, dunt Edwin

Het telen van fruit is bijvoorbeeld erg afhankelijk

handmatig de allerkleinsten er tussenuit, zodat

van het weer, wat grote risico's met zich mee

de rest beter kan uitgroeien.

brengt: "Eén hagelbui kan ervoor zorgen dat we

dat jaar niet kunnen oogsten”



Side dish

I

“Onze stoofpeer blijft

Stoofpeertjes zijn oer-Hollands en nog altijd

zeer gewild. Edwin hoopt dat ook steeds meer

bij het koken mooi vast

WA

A,

jongeren de stoofperen gaan ontdekken, als

A

en kleurt goed rood."

een side dish: “Het is gewoon een heel lekker

À

Pr

bijgerecht, dat past bij veel verschillende

combinaties van smaken.”

Voorzichtig geplukt

Groei

De oogstperiode, meestal in september, is voor

De variatie van het werk is nog altijd een

4 UT

Edwin een hele drukke, maar ook mooie tijd. Een

grote drijfveer van Edwin: “De bloesem zien

SLA

vaste ploeg plukt dan in vijf weken tijd meer dan

uitgroeien tot een peer, en dat ik de natuur

BE ndtaN

1200 ton fruit, met de hand. Elke peer wordt

daar een handje bij help. Hetzelfde proces

er

voorzichtig in een voorraadkist gelegd, zodat hij

verloopt elk jaar anders.”

ALSSIDE ul DNTDEKKEN

a

geen beschadiging oploopt. De voorraadkisten

staan op een pluktreintje en worden vervolgens

Pad

2

naar de koelcel gebracht (-0.5 °C en laag

a

zuurstofgehalte). Daar worden ze later door het

TE"

Le

Noordertrots stoofperen

sorteer- en verpakkingsbedrijf opgehaald.

zijn oorkrijgbaar vanaf

\

medio december

Klein van stuk

Stoofperen zijn kleiner en harder dan handperen.

Rauw hebben ze nauwelijks smaak. Tijdens het

stoven - als de peertjes minstens twee uur op

een klein vuurtje in een laagje water staan, met

de deksel erop - worden ze zachter en langzaam

gaar. “De Noordertrots stoofpeer blijft bij het

koken mooi vast en kleurt goed rood,” vertelt

Edwin. “Ook zijn ze klein van stuk. Voor het

Pama

schillen van een stapel stoofperen moet je even

rustig gaan zitten.”

PUUR POIESZ December magazine 23