Poiesz - Folder van 29.11.2021 tot 31.12.2021 - Pagina 57
Hier is pagina 57 van 68 pagina's van de Poiesz folder, geldig van 29.11.2021 tot 31.12.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
Are
pe Va
+
js
+
*
—.
=
WP
él
{
Y
|
|
SUPERMARKTEN
sé
R
Goede oliebollen stinken niet
4
Jk
(a
Voor de meeste mensen hoort de geur van
|
I
#
er
oliebollen bij de gezellige decembertijd, voor
zi
Ir
Stephan is het dagelijkse realiteit. Hij kan aan het
Vn
ij
eind van een werkdag niet zonder omkleden nog
de
even naar de supermarkt: “Dan blijven mensen
vanzelf op anderhalve meter afstand.” Toch is van
À
hae
stinken geen sprake. Stephan: “Vervelende geuren
Fe
N
ontstaan doordat de oliebollen te kort of lang of
2
niet op de goede temperatuur zijn gebakken.
2
Al
es
Wij monitoren de temperaturen heel erg goed”
Dan stinken oliebollen dus niet, maar ruik je
gewoon het ambacht.
Een echt Nederlandse traditie, samen oliebollen eten in december. Ook
Natuurproduct
specialist Stephan Venema heeft warme herinneringen aan het pannetje
Op de vraag wat hij het mooie van zijn werk vindt,
op het vuur vroeger bij hem thuis. Inmiddels is hij het hele jaar bezig
antwoordt Stephan: “Dat het een natuurproduct
…
is, en dat het ons lukt om op zo'n grote schaal
met Noordertrots oliebollen. Samen met zijn team levert
vanuit Sneek
verse oliebollen te leveren.”
dagelijks 750.000 oliebollen. Elke dag vers, van ambachtelijke kwaliteit.
Toch een Friese traditie?
Over de precieze oorsprong van de oliebol bestaan
Retail en kwaliteit
Pedagogische Technische Hogeschool volgde,
twee theorieën. Eentje gaat terug naar de
“Wat wij vandaag bakken, ligt morgen bij Poiesz
ontwierp hij een oliebollenmachine. De
Middeleeuwen, toen vetrijk voedsel van lang
in winkel,” vertelt Stephan trots. Het bedrijf is
uitvinding werd beloond met een tien, zijn broer
houdbare ingrediënten een manier was om de
net verhuisd naar hun nieuwe werkplek met een
studeerde af met een griffel en Stephans baas
winter te overleven. De andere theorie schrijft de
productieruimte van 2200 m2. De laatste
nam de oliebollenmachine in gebruik. Jaren
oliebol toe aan Friezen en Bataven, die
maanden van het jaar zetten bakkers hier grote
later nam Stephan contact op met Poiesz en zei:
zogenaamde oliekoeken maakten als offervoedsel
hoeveelheden meel, rozijnen, water, gist, zout,
“Ik kan dezelfde kwaliteit leveren als de bakker,
voor hun godin Perchta. Stephan vindt het vooral
suiker om in dagverse oliebollen van
maar dan op grote schaal. En we zitten praktisch
mooi dat zijn producten een oer-Nederlandse
ambachtelijke kwaliteit. Een prestatie die uniek
in jullie achtertuin, dus we kunnen snel
traditie in stand houden: “Oliebollen brengen
is Nederland. De Noordertrots oliebol is daarom
leveren.” Stephan werkt nog altijd nauw samen
mensen samen.”
wat ons betreft niet alleen indrukwekkend
met zijn broer. Hij heeft alle nieuwe
lekker, maar vertelt ook het verhaal van een
productiemachines ontworpen en geleverd.
vakman die altijd kijkt hoe het beter kan.
Noordertrots
Geen krent gelijk
Oliebollenmachine
“Mensen denken vaak: je stopt wat meel en wat
oliebollen:
Groot denken zat er al vroeg in. Stephan werkte
krenten bij elkaar en je maakt een oliebol. Maar
DAELE ATH
bij een bakker, waar hij veel leerde over het
zo werkt dat niet. Ik ben in de zomer al bezig
ambacht en het belang van verse ingrediënten.
met het uitzoeken van krenten en rozijnen”
v/ alleen de beste grondstoffen
Stephan laat zijn hele familie meeproeven,
Hij proefde een groot verschil met oliebollen uit
de supermarkt: “Ik vond het vaak stuiterballen
voordat de oliebollen in productie gaan.
v naturel en gevuld
uit de diepvries.” Stephan besloot te gaan
“We willen alleen met de beste grondstoffen
CA OUT Tag Tann
onderzoeken of het beter kon, zodat meer
werken, zodat we de beste kwaliteit kunnen
vakprijzen
mensen konden genieten van een goede oliebol.
leveren.” En dat lukt, getuige de vele vakprijzen
Samen met zijn broer Erwin Venema, die de
die Venemafood heeft gewonnen.
POIESZ December magazine 57