Poiesz - Folder van 29.11.2021 tot 31.12.2021 - Pagina 57




Hier is pagina 57 van 68 pagina's van de Poiesz folder, geldig van 29.11.2021 tot 31.12.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

Are

pe Va

+

js

+

*

—.

=

WP

él

{

Y

|

|

SUPERMARKTEN



R

Goede oliebollen stinken niet

4

Jk

(a

Voor de meeste mensen hoort de geur van

|

I

#

er

oliebollen bij de gezellige decembertijd, voor

zi

Ir

Stephan is het dagelijkse realiteit. Hij kan aan het

Vn

ij

eind van een werkdag niet zonder omkleden nog

de

even naar de supermarkt: “Dan blijven mensen

vanzelf op anderhalve meter afstand.” Toch is van

À

hae

stinken geen sprake. Stephan: “Vervelende geuren

Fe

N

ontstaan doordat de oliebollen te kort of lang of

2

niet op de goede temperatuur zijn gebakken.

2

Al

es

Wij monitoren de temperaturen heel erg goed”

Dan stinken oliebollen dus niet, maar ruik je

gewoon het ambacht.

Een echt Nederlandse traditie, samen oliebollen eten in december. Ook

Natuurproduct

specialist Stephan Venema heeft warme herinneringen aan het pannetje

Op de vraag wat hij het mooie van zijn werk vindt,

op het vuur vroeger bij hem thuis. Inmiddels is hij het hele jaar bezig

antwoordt Stephan: “Dat het een natuurproduct



is, en dat het ons lukt om op zo'n grote schaal

met Noordertrots oliebollen. Samen met zijn team levert

vanuit Sneek

verse oliebollen te leveren.”

dagelijks 750.000 oliebollen. Elke dag vers, van ambachtelijke kwaliteit.

Toch een Friese traditie?

Over de precieze oorsprong van de oliebol bestaan

Retail en kwaliteit

Pedagogische Technische Hogeschool volgde,

twee theorieën. Eentje gaat terug naar de

“Wat wij vandaag bakken, ligt morgen bij Poiesz

ontwierp hij een oliebollenmachine. De

Middeleeuwen, toen vetrijk voedsel van lang

in winkel,” vertelt Stephan trots. Het bedrijf is

uitvinding werd beloond met een tien, zijn broer

houdbare ingrediënten een manier was om de

net verhuisd naar hun nieuwe werkplek met een

studeerde af met een griffel en Stephans baas

winter te overleven. De andere theorie schrijft de

productieruimte van 2200 m2. De laatste

nam de oliebollenmachine in gebruik. Jaren

oliebol toe aan Friezen en Bataven, die

maanden van het jaar zetten bakkers hier grote

later nam Stephan contact op met Poiesz en zei:

zogenaamde oliekoeken maakten als offervoedsel

hoeveelheden meel, rozijnen, water, gist, zout,

“Ik kan dezelfde kwaliteit leveren als de bakker,

voor hun godin Perchta. Stephan vindt het vooral

suiker om in dagverse oliebollen van

maar dan op grote schaal. En we zitten praktisch

mooi dat zijn producten een oer-Nederlandse

ambachtelijke kwaliteit. Een prestatie die uniek

in jullie achtertuin, dus we kunnen snel

traditie in stand houden: “Oliebollen brengen

is Nederland. De Noordertrots oliebol is daarom

leveren.” Stephan werkt nog altijd nauw samen

mensen samen.”

wat ons betreft niet alleen indrukwekkend

met zijn broer. Hij heeft alle nieuwe

lekker, maar vertelt ook het verhaal van een

productiemachines ontworpen en geleverd.

vakman die altijd kijkt hoe het beter kan.

Noordertrots

Geen krent gelijk

Oliebollenmachine

“Mensen denken vaak: je stopt wat meel en wat

oliebollen:

Groot denken zat er al vroeg in. Stephan werkte

krenten bij elkaar en je maakt een oliebol. Maar

DAELE ATH

bij een bakker, waar hij veel leerde over het

zo werkt dat niet. Ik ben in de zomer al bezig

ambacht en het belang van verse ingrediënten.

met het uitzoeken van krenten en rozijnen”

v/ alleen de beste grondstoffen

Stephan laat zijn hele familie meeproeven,

Hij proefde een groot verschil met oliebollen uit

de supermarkt: “Ik vond het vaak stuiterballen

voordat de oliebollen in productie gaan.

v naturel en gevuld

uit de diepvries.” Stephan besloot te gaan

“We willen alleen met de beste grondstoffen

CA OUT Tag Tann

onderzoeken of het beter kon, zodat meer

werken, zodat we de beste kwaliteit kunnen

vakprijzen

mensen konden genieten van een goede oliebol.

leveren.” En dat lukt, getuige de vele vakprijzen

Samen met zijn broer Erwin Venema, die de

die Venemafood heeft gewonnen.

POIESZ December magazine 57