Jumbo - Folder van 17.08.2020 tot 06.09.2020 - Pagina 83




Hier is pagina 83 van 128 pagina's van de Jumbo folder, geldig van 17.08.2020 tot 06.09.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

Re |

&

lin de middeleeuwen werd in

n

Zweden en Finland knäckebröd

gebakken. Het was een manier

1

ù

om het geoogste graan goed te

ame.

|

\4

houden tijdens de lange, koude winter.

4. \

Dieter Looijen, managing director

Wasa Nederland: “Knäckebröd is een

ie

gedroogd product waar vrijwel geen

vocht in zit. Hierdoor blijft het heel

lang houdbaar. We hoeven dus geen

conserveringsmiddelen toe te voegen.”

V.

4

Eenvoudig recept

In 1919 begon het Zweedse bedrijf

EL

Wasa met het bakken van knäckebröd.

RK

Al snel groeide het uit tot het grootste

knäckebröd-merk ter wereld. Kees van

den Heuvel, trade marketeer bij Wasa

Nederland, vertelt hoe het beroemde

knäckebröd wordt gemaakt. "Het

WORDT IN 40

belangrijkste ingrediënt is rogge. In

onze bakkerijen in Zweden en Duitsland

LANDEN GEGETEN

verwerken we de rogge tot deeg.

Daarvoor voegen we bijvoorbeeld gist

precies gemeten hoe groot onze

en een beetje zout toe.”

uitstoot is. Vervolgens zochten we naar

manieren om die uitstoot te beperken,

bijvoorbeeld door energiebesparing

Recyclebare verpakking

Het deeg gaat in grote, platte stukken

en het vergroenen van het transport.

de oven in, eventueel met een topping

Wasa volkoren knäckebröd. Deze

De resterende uitstoot compenseren

als sesamzaad. Kees: “Na het bakken

klassieker wordt met slechts drie

we door bij te dragen aan projecten

wordt het knäckebröd langzaam en op

ingrediënten gemaakt: volkoren

op het gebied van zonne-energie en

lage temperatuur gedroogd. Hierdoor

roggemeel, gist en zout. Zo simpel,

bescherming van het regenwoud.”

maar oh zo lekker en typisch Wasa.

wordt het zo knapperig.” Tot slot

Ook tussendoor

worden de plakken in de rechthoekige

knäckebrödvorm gezaagd en verpakt.

Het oer-Zweedse Wasa knäckebröd

De meeste varianten krijgen een

wordt in maar liefst veertig landen

papieren verpakking. “99% van ons

gegeten. Een van de eerste varianten

Meer dan gewoon goed

verpakkingsmateriaal is recyclebaar. We

Met de wereldwijde nieuwe

was volkoren, een smaak die nog steeds

werken er hard aan om daar 100% van te

campagne ‘More than

ood’ benadrukt Wasa dat

populair is. Maar in de loop der jaren zijn

maken", vertelt Dieter.

er allerlei smaken bij gekornen. Kees: “Zo

knäckebröd meer dan alleen

lekker is. Wasa knäckebröd is

zorgen we dat er voor iedereen iets te

Uitstoot compenseren

bijvoorbeeld rijk aan vezels.

kiezen is. We hebben bijvoorbeeld ook

Sinds vorig jaar, het jaar van het

Bovendien staan meerdere

glutenvrij knäckebröd." Dieter: "Mede

varianten, zoals Wasa volkoren

honderdjarig bestaan, weet Wasa 100%

dankzij die verschillende varianten, is

en zuurdesem, in de Schijf

knäckebröd niet meer iets wat je alleen

van de CO‚-uitstoot te compenseren.

van Vijf. Dat betekent dat ze

Kees: "We vinden het belangrijk

onderdeel kunnen zijn van een

bij je ontbijt of lunch eet. Het is ook

goed voor de planeet te zorgen. Van

gezond dieet.

geschikt als tussendoortje voor thuis of

de akker tot het schap hebben we

onderweg.”

JUMBO 83