Jumbo - Folder van 17.08.2020 tot 06.09.2020 - Pagina 83
Hier is pagina 83 van 128 pagina's van de Jumbo folder, geldig van 17.08.2020 tot 06.09.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
Re |
&
lin de middeleeuwen werd in
n
Zweden en Finland knäckebröd
gebakken. Het was een manier
1
ù
om het geoogste graan goed te
ame.
|
\4
houden tijdens de lange, koude winter.
4. \
Dieter Looijen, managing director
Wasa Nederland: “Knäckebröd is een
ie
gedroogd product waar vrijwel geen
vocht in zit. Hierdoor blijft het heel
lang houdbaar. We hoeven dus geen
conserveringsmiddelen toe te voegen.”
V.
4
Eenvoudig recept
In 1919 begon het Zweedse bedrijf
EL
Wasa met het bakken van knäckebröd.
RK
Al snel groeide het uit tot het grootste
knäckebröd-merk ter wereld. Kees van
den Heuvel, trade marketeer bij Wasa
Nederland, vertelt hoe het beroemde
knäckebröd wordt gemaakt. "Het
WORDT IN 40
belangrijkste ingrediënt is rogge. In
onze bakkerijen in Zweden en Duitsland
LANDEN GEGETEN
verwerken we de rogge tot deeg.
Daarvoor voegen we bijvoorbeeld gist
precies gemeten hoe groot onze
en een beetje zout toe.”
uitstoot is. Vervolgens zochten we naar
manieren om die uitstoot te beperken,
bijvoorbeeld door energiebesparing
Recyclebare verpakking
Het deeg gaat in grote, platte stukken
en het vergroenen van het transport.
de oven in, eventueel met een topping
Wasa volkoren knäckebröd. Deze
De resterende uitstoot compenseren
als sesamzaad. Kees: “Na het bakken
klassieker wordt met slechts drie
we door bij te dragen aan projecten
wordt het knäckebröd langzaam en op
ingrediënten gemaakt: volkoren
op het gebied van zonne-energie en
lage temperatuur gedroogd. Hierdoor
roggemeel, gist en zout. Zo simpel,
bescherming van het regenwoud.”
maar oh zo lekker en typisch Wasa.
wordt het zo knapperig.” Tot slot
Ook tussendoor
worden de plakken in de rechthoekige
knäckebrödvorm gezaagd en verpakt.
Het oer-Zweedse Wasa knäckebröd
De meeste varianten krijgen een
wordt in maar liefst veertig landen
papieren verpakking. “99% van ons
gegeten. Een van de eerste varianten
Meer dan gewoon goed
verpakkingsmateriaal is recyclebaar. We
Met de wereldwijde nieuwe
was volkoren, een smaak die nog steeds
werken er hard aan om daar 100% van te
campagne ‘More than
ood’ benadrukt Wasa dat
populair is. Maar in de loop der jaren zijn
maken", vertelt Dieter.
er allerlei smaken bij gekornen. Kees: “Zo
knäckebröd meer dan alleen
lekker is. Wasa knäckebröd is
zorgen we dat er voor iedereen iets te
Uitstoot compenseren
bijvoorbeeld rijk aan vezels.
kiezen is. We hebben bijvoorbeeld ook
Sinds vorig jaar, het jaar van het
Bovendien staan meerdere
glutenvrij knäckebröd." Dieter: "Mede
varianten, zoals Wasa volkoren
honderdjarig bestaan, weet Wasa 100%
dankzij die verschillende varianten, is
en zuurdesem, in de Schijf
knäckebröd niet meer iets wat je alleen
van de CO‚-uitstoot te compenseren.
van Vijf. Dat betekent dat ze
Kees: "We vinden het belangrijk
onderdeel kunnen zijn van een
bij je ontbijt of lunch eet. Het is ook
goed voor de planeet te zorgen. Van
gezond dieet.
geschikt als tussendoortje voor thuis of
de akker tot het schap hebben we
onderweg.”
JUMBO 83