Hoogvliet - Folder van 29.11.2021 tot 25.01.2022 - Pagina 68
Hier is pagina 68 van 85 pagina's van de Hoogvliet folder, geldig van 29.11.2021 tot 25.01.2022.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
Le
pe Zu 3
Proosf!
/
sy
Van reclameman naar (supermarkt)
Zo'n jaarlijks online gids lijkt een hele
wijnschrijver, hoe heb je dat voor
organisatie?
elkaar gekregen?
“Dat kopt Het is trouwens niet alleen de
“Cestla vie, hè. Wat gebeurt, dat gebeurt.
persoon Harold Hamersma die aan de slag
Ikben niet echt opgevoed met wijn, of
is bij DGH. Ik heb een team van proevers,
helernaal niet eigenlijk. Wijn werd eerst een
onder wie Nicolaas Klei en sinds een paar
hobby en toen mijn vak. Schrijven deed ik
jaar werk ik met een chief operating officer,
wel vanaf mijn 13de en uiteindelijk is dat
die de logistiek coördineert en organiseert.
wijnschrijven geworden. Na de middelbare
Voor DGH proef ik duizenden wijnen.
school heb ik tal van baantjes gehad. Op den
Het is al een hele administratie voordat er
duur kwam ik terecht bij een reclamebureau
überhaupt geproefd kan worden. De wijnen
waar ik creative director en eigenaar van
moeten eerst in ontvangst genomen worden
werd. Om een voorbeeld te noernen: Wat er
endat is ieder moment van de dag aande
ook gebeurt van Nationale Nederlanden en
orde. Vervolgens worden ze ingeschreven,
“Na het proeven
Pearl, Pearl, Pearl zijn een paar van mijn
gecategoriseerd naar type en prijs, en dan
creatieve baby's. Tegelijkertijd ben ik in de
geproefd. Inzenders krijgen bericht wanneer
komt de afdeling
pen geklommen en als hobby over wijn
ze geproefd zijn en wat de scores zijn. Enna.
gaan schrijven”
het proeven komt de afdeling glasbak in actie.
glasbak in actie”
Dat is een heel gesjouw, kan ik je vertellen”
Hoe lang doe je dat nu?
“Ik werd eind jaren tachtig wijncolumnist bij
Klopt het dat je de focus op supermarkt-
HP/De Tijd, daarna kwamen daar Het Parool
wijnen legt?
Hou je in dat opzicht van Chili?
en Esquire bij. Hubrecht Duijker vroeg
“Dat lijkt maar zo, ik doe ook heel veel andere
“Absoluut. Ik word vaak om advies gevraagd:
me daarna als hoofdredacteur vande
wijnen. Nederlanders kopen tachtig procent
welke wijn kan ik het beste kopen voor
Wijnalmanak. Dus ik begon als hobbyist
van hun wijnen inde supermarkt, datis
een eurootje of zes? Ik antwoord dan altijd:
in de jaren tachtig, sinds 1989 als baan erbij
de hoofdmoot. Maar De Grote Hamersma
Chili. Het land biedt gewoon overall goede
en tien jaar later fulltime. Al met al nu toch
bestaat voor 50% uit wijnen die van wijn-
kwaliteit”
wel een jaartje of veertig. En ik heb er nog
speciaalzaken etc. komen”
steeds zin an”
Tunupa chardonnee of chardonja?
Supermarktwijnen: bocht of bonus?
“Chardoja! Chardonnay is een ongelofelijk
Wat is De Grote Hamersma (DGH)
“Leuke alliteratie, ik ga voor bonus. In super-
veelzijdige druif. Fris en fruitig, of stevig
in een notendop?
markten is genoeg goede kwaliteit te vinden”
met veel diepgang en alles wat ertussen zit.
“Een paar jaar na de Wijnalmanak ben ik
Er zijn uiteraard minder geslaagde wijnen,
begonnen met De Grote Harnersrna, eerst
Wat vind je van onze Tunupa wijnen?
maar niet bij Tunupa. Je hebt de fris fruitige
in printen nu online. Het is een jaarlijkse
“Véél wijn voor een zéér acceptabel bedrag.
chardonnay/sauvignon, de zacht milde
online Wijngids die constant ververst wordt
Voor 5 euro haal je al prachtige wijnen in
chardonnay/sérnillon en de serieuze
naarde nieuwste jaargangen van de wijnen?
huis”
Gran Reserva chardonnay, die toch vrolijk
en fruitig blijft?
Voor Tunupa carmenère ontwaak ik eerder
“Tunupa is véél
uit mijn siësta?
“Ik ben sowieso een fan van carmenère uit
wijn voor een zéér
Chili en zeker van die van Tunupa. Zowel
de carmenère Reserva als de carrnenère/
Tl
acceptabel bedrag”
cabernet spreekt me erg aan. Nu word ik niet
graag uit mijn siësta gehaald, maar deze
mn
wijnen zijn het waard”
=
VA
Hoe worden de scores in De Grote
Au
Hamersma bepaald?
Ei
“Alle ingestuurde wijnen uit de Nederlandse
schappen proef ik. Maar alleen de lekkerste
PL
wijnen krijgen een plekje in De Grote
Hamersma online. Met een 7 als ondergrens
en een 10 als het hoogst haalbare. De scores
worden toegekend op basis van eigenheid,
Fe
‘kleur, geur, smaak, afdronk en (prijs)categorie.
We hebben een groot archief, omdat we dit
5
al een hele tijd doen. Zo kan ik mooi de
ontwikkelingen van de wijnen bijhouden?
LEEN winter 2021
67