Albert Heijn - Folder van 08.11.2021 tot 05.12.2021 - Pagina 102




Hier is pagina 102 van 105 pagina's van de Albert Heijn folder, geldig van 08.11.2021 tot 05.12.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

De kracht

Port wordt vaak gezien

als ‘iets van vroeger’,

terwijl witte port met

Fo

Pr

tonic een hip drankje

A

id

is in het Portugese

Ir

Nl

V

N |

ij

N

uitgaansleven. Maarten

Vreeswijk is wijninkoper

pa

mn

1

À

bij Albert Heijn en breekt



=

een lans voor port. ‘Met

port kun je alle kanten op.

I sinds de jaren zestig van de

Maarten: ‘Ruby ports rijpen 1tot 3 jaar in houten vaten tot ze gebotteld worden.

vorige eeuw verkoopt Albert

Tawny's rijpen soms wel 10 tot 20 jaar.”

Heijn port aan wijnminnend

Nederland en heeft daarmee

het grote publiek laten kennismaken met

Gedurende die tijd komt er steeds een

Na de oogst worden de druiven gestampt

de versterkte wijn uit Portugal. Wat is er

heel klein beetje zuurstof door het hout

— soms nog met blote voeten. Daarna

sindsdien veranderd? ‘Dat is een lange

van het vat met de wijn in aanraking,

worden de suikers in de druiven omgezet

tijd’, lacht Maarten Vreeswijk. Hij is onder

waardoor die taankleurig wordt. Tawny's

in alcohol. ‘Om port te maken wordt het

andere verantwoordelijk voor de wijnen

hebben andere smaken, zoals karamel,

vergistingsproces van wijn een halt

uit Spanje en Portugal die de schappen

noten en gekonfijt fruit.’

toegeroepen bij een alcoholpercentage

van Albert Heijn vullen. ‘Maar wat me nu

van 8 à g procent. Dan wordt er alcohol

Blote voeten

vooral opvalt is dat Nederlanders steeds

aan de wijn toegevoegd en schiet het

vaker kiezen voor vintage port, wat oudere

Port wordt gemaakt in Portugal, in de

percentage omhoog, tot 18 à 19 procent.

Een deel van de suiker wordt niet meer

kwaliteitsport die alleen in topjaren wordt

Douro-vallei om precies te zijn. ‘Het is er

gemaakt van de beste druiven, waar eerst

‘s zomers flink heet, maar de rivier de

vergist en dat maakt port zo lekker zoet.”

vooral jongere Ruby's en Tawny’s werden

Douro zorgt voor verkoeling. De druiven

Die rivier is trouwens ook reuzehandig om

gedronken

voor port — een scala aan verschillende

de jonge port over te vervoeren. Vanaf de

inheemse druivenrassen — krijgen veel

wijngaarden in de Douro-vallei varen de

Kort of lang gerijpt

zonlicht, nodig voor de rijping van de

schepen naar de haven van Porto, waar de

‘Het zijn 2 verschillende stijlen’, vervolgt

druiven. De verkoelende werking van de

porthuizen hun pakhuizen hebben. Hier

Maarten. ‘Ruby’s rijpen r tot 3 jaar in

rivier zorgt voor frisse zuren. De wijngaar-

rijpt de port nog even door om later de

houten vaten tot ze gebotteld worden.

den in de Douro-vallei zijn heel erg oud en

weg naar de rest van de wereld te vinden.

Ze hebben een mooie robijnrode kleur en

wijnboeren weten vaak niet precies welke

druiven er in hun percelen staan. Inmid-

Zoute kazen, zoete port

zijn lekker fruitig, met smaken van kersen,

bessen en bramen. Tawny’s rijpen langer

dels zijn veel producenten begonnen ze in

“Het verhaal wil dat port door Engelse

“op vat”, soms wel ro tot 20 jaar.

kaart te brengen. Ik stond eens voor een

zeelieden is “bedacht

#5



vertelt Maarten.

topwijngaard waar genetisch onderzoek

‘Vanwege de oorlog met Frankrijk weken

was gedaan. Bleek dat er wel 100 verschil-

ze uit naar Portugal om wijn in te slaan.

lende druivenrassen stonden aangeplant!’

Om de wijn langer houdbaar te maken

Foodfotografie Roland Geelen, foodstyling Valentijn Dirks, styling Pascale Kouthoofd