Albert Heijn - Folder van 08.11.2021 tot 05.12.2021 - Pagina 102

Hier is pagina 102 van 105 pagina's van de Albert Heijn folder, geldig van 08.11.2021 tot 05.12.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
De kracht
Port wordt vaak gezien
als ‘iets van vroeger’,
terwijl witte port met
Fo
Pr
tonic een hip drankje
A
id
is in het Portugese
Ir
Nl
V
N |
ij
N
uitgaansleven. Maarten
Vreeswijk is wijninkoper
pa
mn
1
À
bij Albert Heijn en breekt
—
=
een lans voor port. ‘Met
port kun je alle kanten op.
I sinds de jaren zestig van de
Maarten: ‘Ruby ports rijpen 1tot 3 jaar in houten vaten tot ze gebotteld worden.
vorige eeuw verkoopt Albert
Tawny's rijpen soms wel 10 tot 20 jaar.”
Heijn port aan wijnminnend
Nederland en heeft daarmee
het grote publiek laten kennismaken met
Gedurende die tijd komt er steeds een
Na de oogst worden de druiven gestampt
de versterkte wijn uit Portugal. Wat is er
heel klein beetje zuurstof door het hout
— soms nog met blote voeten. Daarna
sindsdien veranderd? ‘Dat is een lange
van het vat met de wijn in aanraking,
worden de suikers in de druiven omgezet
tijd’, lacht Maarten Vreeswijk. Hij is onder
waardoor die taankleurig wordt. Tawny's
in alcohol. ‘Om port te maken wordt het
andere verantwoordelijk voor de wijnen
hebben andere smaken, zoals karamel,
vergistingsproces van wijn een halt
uit Spanje en Portugal die de schappen
noten en gekonfijt fruit.’
toegeroepen bij een alcoholpercentage
van Albert Heijn vullen. ‘Maar wat me nu
van 8 à g procent. Dan wordt er alcohol
Blote voeten
vooral opvalt is dat Nederlanders steeds
aan de wijn toegevoegd en schiet het
vaker kiezen voor vintage port, wat oudere
Port wordt gemaakt in Portugal, in de
percentage omhoog, tot 18 à 19 procent.
Een deel van de suiker wordt niet meer
kwaliteitsport die alleen in topjaren wordt
Douro-vallei om precies te zijn. ‘Het is er
gemaakt van de beste druiven, waar eerst
‘s zomers flink heet, maar de rivier de
vergist en dat maakt port zo lekker zoet.”
vooral jongere Ruby's en Tawny’s werden
Douro zorgt voor verkoeling. De druiven
Die rivier is trouwens ook reuzehandig om
gedronken
voor port — een scala aan verschillende
de jonge port over te vervoeren. Vanaf de
inheemse druivenrassen — krijgen veel
wijngaarden in de Douro-vallei varen de
Kort of lang gerijpt
zonlicht, nodig voor de rijping van de
schepen naar de haven van Porto, waar de
‘Het zijn 2 verschillende stijlen’, vervolgt
druiven. De verkoelende werking van de
porthuizen hun pakhuizen hebben. Hier
Maarten. ‘Ruby’s rijpen r tot 3 jaar in
rivier zorgt voor frisse zuren. De wijngaar-
rijpt de port nog even door om later de
houten vaten tot ze gebotteld worden.
den in de Douro-vallei zijn heel erg oud en
weg naar de rest van de wereld te vinden.
Ze hebben een mooie robijnrode kleur en
wijnboeren weten vaak niet precies welke
druiven er in hun percelen staan. Inmid-
Zoute kazen, zoete port
zijn lekker fruitig, met smaken van kersen,
bessen en bramen. Tawny’s rijpen langer
dels zijn veel producenten begonnen ze in
“Het verhaal wil dat port door Engelse
“op vat”, soms wel ro tot 20 jaar.
kaart te brengen. Ik stond eens voor een
zeelieden is “bedacht
#5
’
vertelt Maarten.
topwijngaard waar genetisch onderzoek
‘Vanwege de oorlog met Frankrijk weken
was gedaan. Bleek dat er wel 100 verschil-
ze uit naar Portugal om wijn in te slaan.
lende druivenrassen stonden aangeplant!’
Om de wijn langer houdbaar te maken
Foodfotografie Roland Geelen, foodstyling Valentijn Dirks, styling Pascale Kouthoofd