Albert Heijn - Folder van 08.11.2021 tot 05.12.2021 - Pagina 88

Hier is pagina 88 van 105 pagina's van de Albert Heijn folder, geldig van 08.11.2021 tot 05.12.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
AT
Hugos
kennis
Elke maand deelt tv-chef
*%
92,7
Hugo Kennis in Allerhande zijn
fe
#
grenzeloze kennis over
2
een verse seizoensgroente.
à
GS
)),
Deze keer: rodekool.
\
Z
AR
odekool is de oerkool van
ö
Nederland, een van de oudste
0
koolsoorten van Nederland.
&
Tevens de allermooiste. Als je'm
doorsnijdt, maar ook de plant, met die
A
N
paarsblauwe bladeren. Is niet voor niets
een sierplant. Op oude schilderijen zie je
(7
al rodekool en al eeuwenlang eten we in
|
Nederland rodekool op één manier: dun
€
geschaafd, gekookt met een appeltje en
een scheutje van het een of ander en wat
kaneel. Lekker bij de hachee.
Nu ben ik enorm van de vernieuwing,
7 gril m)
maar —en ik zeg dit niet snel — dit is zo’n
maak er f
ur
ERS
warme jeugdherinnering, aan dit recept
mee. Macher gad
wil ik niets veranderen. Er zijn wel andere
niets boven de
L:
À
bereidingswijzen, ik gril ’m, ik bak 'm, ik
rodekool van mijn)@ma’
maak er zelfs tempura mee. En het is nu
heel hip om er kimchi (Koreaanse
gefermenteerde groenten, red.) mee te
maken of zuurkool. Over geblakerde
Mijn opa was jager. Hij kwam vaak thuis
Als kind at ik alles, ik móest ook alles
rodekool vertelde ik een paar Allerhandes
met een konijn of haas, die hij zelf in de
eten. Maar dat wild was nog wel een beetje
geleden. Je kunt er zelfs paaseieren mee
garage schoonmaakte. Mijn zusje en ik
zwaar qua smaak. De rodekool is een
verven. Echt een geweldig natuurproduct!
moesten dan komen kijken. Mijn opa zei
lekker fris, zoet gerechtje erbij, waardoor
En toch, er gaat niets boven de rodekool
altijd: “Je eet het, dan moet je ook zien
ik het wél lustte. Vooraf kregen we
van mijn oma. Mijn oma maakte het over-
waar het vandaan komt.” Daar sta ik nog
kervelsoep en toe yoghurt met ingemaakte
schot aan rodekool in en bewaarde de
steeds 100 procent achter.
pruimen, ik proef het nog! Mijn laatste
potjes bij de ingemaakte pruimen in de
Oma was de chef. Ze begon ’s ochtends al
avondmaal ooit? Dan wil ik dit menu.
kelder, en de uien hingen daar te drogen.
met het stoven van de hazenpeper. Dat
Mijn oma is nu go en kookt nog altijd elke
Ik zat vaak bij haar op het trapje naar de
deed ze traditioneel met peperkoek,
dag zelf. En ze maakt nog steeds rodekool
kelder, daar was het lekker koel en ik vond
laurier, kruidnagel, jeneverbes. Het hele
op haar manier. Als ik haar bel, hebben we
het er magisch. Ze toverde zoveel lekkers
huis vulde zich met die zoete geuren.
het altijd over eten. Ze kijkt naar al mijn
uit die kelder. Mijn eerste echte herinne-
Daarbij kookte ze een piepertje en op het
uitzendingen en als ik aan een recept van
ring aan eten.
laatst maakte ze óf verse rodekool als die
haar mijn eigen draai geef, word ik op
in het seizoen was óf ze opende zo’n potje
mijn vingers getikt, haha. Maar met dit
uitde kelder. Die warmde ze op in een
recept wil ik dat helemaal niet!’
steelpannetje.