Albert Heijn - Folder van 08.11.2021 tot 05.12.2021 - Pagina 88




Hier is pagina 88 van 105 pagina's van de Albert Heijn folder, geldig van 08.11.2021 tot 05.12.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

AT

Hugos

kennis

Elke maand deelt tv-chef

*%

92,7

Hugo Kennis in Allerhande zijn

fe

#

grenzeloze kennis over

2

een verse seizoensgroente.

à

GS

)),

Deze keer: rodekool.

\

Z

AR

odekool is de oerkool van

ö

Nederland, een van de oudste

0

koolsoorten van Nederland.

&

Tevens de allermooiste. Als je'm

doorsnijdt, maar ook de plant, met die

A

N

paarsblauwe bladeren. Is niet voor niets

een sierplant. Op oude schilderijen zie je

(7

al rodekool en al eeuwenlang eten we in

|

Nederland rodekool op één manier: dun



geschaafd, gekookt met een appeltje en

een scheutje van het een of ander en wat

kaneel. Lekker bij de hachee.

Nu ben ik enorm van de vernieuwing,

7 gril m)

maar —en ik zeg dit niet snel — dit is zo’n

maak er f

ur

ERS

warme jeugdherinnering, aan dit recept

mee. Macher gad

wil ik niets veranderen. Er zijn wel andere

niets boven de

L:

À

bereidingswijzen, ik gril ’m, ik bak 'm, ik

rodekool van mijn)@ma’

maak er zelfs tempura mee. En het is nu

heel hip om er kimchi (Koreaanse

gefermenteerde groenten, red.) mee te

maken of zuurkool. Over geblakerde

Mijn opa was jager. Hij kwam vaak thuis

Als kind at ik alles, ik móest ook alles

rodekool vertelde ik een paar Allerhandes

met een konijn of haas, die hij zelf in de

eten. Maar dat wild was nog wel een beetje

geleden. Je kunt er zelfs paaseieren mee

garage schoonmaakte. Mijn zusje en ik

zwaar qua smaak. De rodekool is een

verven. Echt een geweldig natuurproduct!

moesten dan komen kijken. Mijn opa zei

lekker fris, zoet gerechtje erbij, waardoor

En toch, er gaat niets boven de rodekool

altijd: “Je eet het, dan moet je ook zien

ik het wél lustte. Vooraf kregen we

van mijn oma. Mijn oma maakte het over-

waar het vandaan komt.” Daar sta ik nog

kervelsoep en toe yoghurt met ingemaakte

schot aan rodekool in en bewaarde de

steeds 100 procent achter.

pruimen, ik proef het nog! Mijn laatste

potjes bij de ingemaakte pruimen in de

Oma was de chef. Ze begon ’s ochtends al

avondmaal ooit? Dan wil ik dit menu.

kelder, en de uien hingen daar te drogen.

met het stoven van de hazenpeper. Dat

Mijn oma is nu go en kookt nog altijd elke

Ik zat vaak bij haar op het trapje naar de

deed ze traditioneel met peperkoek,

dag zelf. En ze maakt nog steeds rodekool

kelder, daar was het lekker koel en ik vond

laurier, kruidnagel, jeneverbes. Het hele

op haar manier. Als ik haar bel, hebben we

het er magisch. Ze toverde zoveel lekkers

huis vulde zich met die zoete geuren.

het altijd over eten. Ze kijkt naar al mijn

uit die kelder. Mijn eerste echte herinne-

Daarbij kookte ze een piepertje en op het

uitzendingen en als ik aan een recept van

ring aan eten.

laatst maakte ze óf verse rodekool als die

haar mijn eigen draai geef, word ik op

in het seizoen was óf ze opende zo’n potje

mijn vingers getikt, haha. Maar met dit

uitde kelder. Die warmde ze op in een

recept wil ik dat helemaal niet!’

steelpannetje.