Jumbo - Folder van 01.06.2020 tot 31.08.2020 - Pagina 42




Hier is pagina 42 van 92 pagina's van de Jumbo folder, geldig van 01.06.2020 tot 31.08.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

INTERVIEW RONALD GIPHART & MASCHA LAMMES

Ennn



Pierre zei meteen: ‘Oh kickuh. Want dat is precies min vak.

Als kok heeft iedereen een mening over mij, iedereen weet

EN

van mijn stijl van koken, niemand heeft mij gegeten’.

ps =

Age

En toen wist ik het. Mijn boek gaat over een kok! Dát is mijn

|

roman. Ik schreef de eerste vijftig pagina's en liet ze aan

ml

In if

Pierre lezen. 'Kickuh', zei hij, 'maar gastronomisch klopt er

N

niks van’. Dat was mijn eer te na, dus ging ik aan de studie.

ER

Tijdens de research leerde ik alles over sterren. Ik kwam

LE

in contact met Sistermans, de chef die van twee naar één

Michelinster is gegaan, en ik zag wat daar de impact van is.

Op vakantie in Frankrijk las ik de Larousse Gastronomique

#4

van A tot Z. Ik liep stage bij restaurant Wilhelminapark. Ik

=

leverde de aangepaste versie opnieuw in bij Pierre. En zo is

het begonnen. Na het boek Troost volgden nog vele culinaire

publicaties’.

M: Ja, zo begon het schrijven over eten, maar het koken

was al eerder begonnen. Toen we een relatie kregen, in

R: ‘Toen Broos werd geboren, hadden we ons echt voor-

1995, hielden we allebei heel erg van eten, maar we konden

genomen om zelf onze groentehapjes te gaan maken.

niet koken. Ik kookte nooit in het studentenhuis waar ik

We zijn serieus gaan koken en hebben nooit uit een pakje

woonde. De keuken was beneden, ik had ook nooit zin om

gekookt. Altijd vers’.

daarnaartoe te lopen. We zijn pas goed gaan koken toen er

M: ‘Het is een beetje ouderwets verdeeld bij ons, en dat

kinderen kwamen’.

vind eigenlijk heel lekker. Ik bedenk elke ochtend waar ik

zin in heb. Ik ga elke dag naar de supermarkt en dan koop

en kook ik voor één dag. Dat vind ik heerlijk. Het is echt een

hobby’.

Mascha:

“Ik bedenk elke ochtend waar ik zin

Jullie konden allebei niet koken voordat er kinderen

kwamen. Welke rol speelde koken en eten vroeger bij

in heb. Ik ga elke dag naar de supermarkt

jullie thuis?

R: ‘Mijn moeder kon ongelooflijk goed koken. Ze was een

en dan koop en kook ik voor één dag…”

ware gourmande. In de keuken hingen ingelijste certifica-

ten van uiteenlopende kookcursussen. Mijn vader deed het

niet en kon het niet. Na de scheiding van mijn ouders ging

R: ‘Toen je net zwanger was van Broos kregen we van

ik bij mijn vader wonen. In de begintijd kon hij vooral goed

mijn vader, nadat hij een keer aangebrande gehaktballen

blikken open maken. We aten: speklapje met bruine bonen,

voorgeschoteld kreeg die ijskoud waren van binnen, een

speklapje met witte bonen, speklapje met witte bonen in

basiskookboek: Het complete kookboek. Dat is onze bijbel

tomatensaus en speklapje met doperwten. Een welkome

geworden.

afwisseling was de wekelijkse gang naar de snackbar voor

M: Ja, toen was je meer aan het koken dan nu, toen kookte

een frikandel speciaal met friet. Gelukkig grepen vrienden

je toch zeker twee keer per jaar, haha. Het goede van het

van mijn vader in. ‘Dit kan niet, een kind heeft beter eten

kookboek was dat het zo compleet was. Ik begon bij de

nodig’. Dus mijn vader moest op kookcursus. Nogal een uit-

basis, met bouillons, fonts en ragouts. Langzamerhand

daging, want hij is zeer antiautoritair. Hij kan niet tegen re-

heb ik me door heel dat boek heen gekookt. Het was over

cepten. Hij denkt acuut: dat kan ik beter. Zijn nieuwe vrouw

verschillende landen verdeeld: dus die mix van keukens zit

was bijna nog erger. Die serveerde tomatensoep uit blik met

er vanaf het begin in.

vermicelli als pasta. Dus, mijn vader móest wel koken en

We begonnen in die tijd ook met goed uit eten gaan.

uiteindelijk heeft hij het zichzelf aangeleerd. Zijn rösti en

Alles wat we proefden, zorgde voor inspiratie en nieuws-

gehaktballen zijn inmiddels beroemd en zijn pannenkoeken

gierigheid. Ik vraag me altijd af: hoe zouden ze dat gemaakt

waren significant lekkerder dan die van alle buurvrouwen.

hebben? Dat is een goede eigenschap, want zo begin je te

Later ontdekte ik dat dat kwam doordat hij slagroom door

snappen hoe gerechten in elkaar zitten’.

het beslag deed, haha’.

42 | SMULWEB MAGAZINE