Jumbo - Folder van 01.06.2020 tot 31.08.2020 - Pagina 42
Hier is pagina 42 van 92 pagina's van de Jumbo folder, geldig van 01.06.2020 tot 31.08.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
INTERVIEW RONALD GIPHART & MASCHA LAMMES
Ennn
là
Pierre zei meteen: ‘Oh kickuh. Want dat is precies min vak.
Als kok heeft iedereen een mening over mij, iedereen weet
EN
van mijn stijl van koken, niemand heeft mij gegeten’.
ps =
Age
En toen wist ik het. Mijn boek gaat over een kok! Dát is mijn
|
roman. Ik schreef de eerste vijftig pagina's en liet ze aan
ml
In if
Pierre lezen. 'Kickuh', zei hij, 'maar gastronomisch klopt er
N
niks van’. Dat was mijn eer te na, dus ging ik aan de studie.
ER
Tijdens de research leerde ik alles over sterren. Ik kwam
LE
in contact met Sistermans, de chef die van twee naar één
Michelinster is gegaan, en ik zag wat daar de impact van is.
Op vakantie in Frankrijk las ik de Larousse Gastronomique
#4
van A tot Z. Ik liep stage bij restaurant Wilhelminapark. Ik
=
leverde de aangepaste versie opnieuw in bij Pierre. En zo is
het begonnen. Na het boek Troost volgden nog vele culinaire
publicaties’.
M: Ja, zo begon het schrijven over eten, maar het koken
was al eerder begonnen. Toen we een relatie kregen, in
R: ‘Toen Broos werd geboren, hadden we ons echt voor-
1995, hielden we allebei heel erg van eten, maar we konden
genomen om zelf onze groentehapjes te gaan maken.
niet koken. Ik kookte nooit in het studentenhuis waar ik
We zijn serieus gaan koken en hebben nooit uit een pakje
woonde. De keuken was beneden, ik had ook nooit zin om
gekookt. Altijd vers’.
daarnaartoe te lopen. We zijn pas goed gaan koken toen er
M: ‘Het is een beetje ouderwets verdeeld bij ons, en dat
kinderen kwamen’.
vind eigenlijk heel lekker. Ik bedenk elke ochtend waar ik
zin in heb. Ik ga elke dag naar de supermarkt en dan koop
en kook ik voor één dag. Dat vind ik heerlijk. Het is echt een
hobby’.
Mascha:
“Ik bedenk elke ochtend waar ik zin
Jullie konden allebei niet koken voordat er kinderen
kwamen. Welke rol speelde koken en eten vroeger bij
in heb. Ik ga elke dag naar de supermarkt
jullie thuis?
R: ‘Mijn moeder kon ongelooflijk goed koken. Ze was een
en dan koop en kook ik voor één dag…”
ware gourmande. In de keuken hingen ingelijste certifica-
ten van uiteenlopende kookcursussen. Mijn vader deed het
niet en kon het niet. Na de scheiding van mijn ouders ging
R: ‘Toen je net zwanger was van Broos kregen we van
ik bij mijn vader wonen. In de begintijd kon hij vooral goed
mijn vader, nadat hij een keer aangebrande gehaktballen
blikken open maken. We aten: speklapje met bruine bonen,
voorgeschoteld kreeg die ijskoud waren van binnen, een
speklapje met witte bonen, speklapje met witte bonen in
basiskookboek: Het complete kookboek. Dat is onze bijbel
tomatensaus en speklapje met doperwten. Een welkome
geworden.
afwisseling was de wekelijkse gang naar de snackbar voor
M: Ja, toen was je meer aan het koken dan nu, toen kookte
een frikandel speciaal met friet. Gelukkig grepen vrienden
je toch zeker twee keer per jaar, haha. Het goede van het
van mijn vader in. ‘Dit kan niet, een kind heeft beter eten
kookboek was dat het zo compleet was. Ik begon bij de
nodig’. Dus mijn vader moest op kookcursus. Nogal een uit-
basis, met bouillons, fonts en ragouts. Langzamerhand
daging, want hij is zeer antiautoritair. Hij kan niet tegen re-
heb ik me door heel dat boek heen gekookt. Het was over
cepten. Hij denkt acuut: dat kan ik beter. Zijn nieuwe vrouw
verschillende landen verdeeld: dus die mix van keukens zit
was bijna nog erger. Die serveerde tomatensoep uit blik met
er vanaf het begin in.
vermicelli als pasta. Dus, mijn vader móest wel koken en
We begonnen in die tijd ook met goed uit eten gaan.
uiteindelijk heeft hij het zichzelf aangeleerd. Zijn rösti en
Alles wat we proefden, zorgde voor inspiratie en nieuws-
gehaktballen zijn inmiddels beroemd en zijn pannenkoeken
gierigheid. Ik vraag me altijd af: hoe zouden ze dat gemaakt
waren significant lekkerder dan die van alle buurvrouwen.
hebben? Dat is een goede eigenschap, want zo begin je te
Later ontdekte ik dat dat kwam doordat hij slagroom door
snappen hoe gerechten in elkaar zitten’.
het beslag deed, haha’.
42 | SMULWEB MAGAZINE