Albert Heijn - Folder van 14.04.2020 tot 24.04.2020 - Pagina 117

Hier is pagina 117 van 119 pagina's van de Albert Heijn folder, geldig van 14.04.2020 tot 24.04.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
WIJNTOER
€
AN
AUSTRALIË
a
9
sŸ °
En:
€
Wijnmaker Brett Sharpe:
Coonawarra
‘Ik houd van ongecompliceerde wijn.
9
4 Melbourne
Dus wilik die zelf ook maken.”
u
>
m meteen maar met de deur
in huis te vallen: wat bete-
‘Het karakter van een wijn wordt niet alleen
kenen die Bin-nummers van
bepaald door de druif en de bodem, maar ook
Lindeman’s? Brett Sharpe, al
door de persoonlijkheid van de wijnmaker’
ruim twintig jaar wijnmaker bij Lindemans,
moet lachen. Het wordt hem vaker
gevraagd. ‘Vroeger werd de wijn van
zorgen voor een lange rijpingsperiode,
wat resulteert in smaakvolle druiven.
Lindeman's in ‘bins’ (vaten) gerijpt. Daar
werden getallen op geschreven die een
te beproeven, samen met zijn jonge bruid.
Het kan bloedheet zijn in Coonawarra.
bepaalde betekenis hadden, zoals het
Hij had eerder Franse en Duitse wijn-
Als we Brett spreken is het 42 graden.
jaartal van de oogst of de assemblage. Om
boeren bezocht en bij hen de kunst van
Deze hete zomer wordt Australië geteisterd
de historie van Lindeman's te benadruk-
het wijnmaken afgekeken. Ook al
door bosbranden, die ook menig wijngaard
ken hebben we die naam in ere gehouden.
verdiende hij zijn brood met zijn dokters-
vernietigd hebben. Brett heeft geluk gehad.
Maar de cijfers hebben een heel andere
praktijk, zodra hij een geschikte plek vond
‘Op dit moment lijkt er gelukkig ook geen
betekenis gekregen … De eerste Bin-wijn,
legde hij een wijngaard aan. Hij was
sprake van smoke taint te zijn, een soort
nummer 65, de Chardonnay, was bijvoor-
daarmee een van de eerste wijnmakers in
rookschade die de smaak van de wijn
beeld het rugnummer van een Canadese
de inmiddels beroemde Hunter Valley.
negatief kan beïnvloeden.”
ijshockeyspeler. Het was de eerste wijn die
we naar Canada exporteerden en op deze
Roestrode aarde
Smaakvolle druiven
manier legden we een link met dat land.’
Brett daarentegen maakt zijn wijnen in
Het karakter van een wijn wordt overigens
De Bin-wijnen zijn zeer populair en Brett
Coonawarra in de staat South Australia.
niet alleen bepaald door de druif en de
Hier komt ruim de helft van de Australi-
bodem, vindt Brett, maar ook door de
weet wel waarom. ‘Ze zijn toegankelijk
en betaalbaar, heerlijk fruitig en makkelijk
sche wijnen vandaan. Coonawarra ligt in
persoonlijkheid van de wijnmaker. Welke
te combineren. Bovendien is de kwaliteit
een landschap zo plat als Nederland. Ooit
van zijn persoonlijke eigenschappen
constant. Je weet dus altijd wat je kunt
lag het land onder zee, daarom zit er veel
kunnen we dan in zijn wijnen herkennen?
verwachten. Weet je wat het is? Onze
kalksteen in de bodem. Eigenlijk gewoon
Hij aarzelt geen seconde. ‘Integer en
oprichter dokter Henry Lindeman, die in
de resten van wat ooit leven is geweest.
oprecht. Weet je, ik heb een persoonlijke
1843 zijn eerste wijnstokken in Australië
Daarbovenop ligt op veel plekken
filosofie en die luidt dat ik alleen wijn
plantte, zei altijd: “Van wijn moet je blij
roestrode aarde; de kleur komt van de
drink die ik lekker vind. De wijnen die ik
maak moet ik dus zelf ook lekker vinden.
worden.” Ik geloof echt dat wij daar nog
hoge concentratie ijzer in de grond.
steeds voor zorgen.’
Coonawarra ligt niet ver van de kust,
Voor mezelf en voor de mensen die van
Na vele omzwervingen als scheepsarts
de zeewind werkt als een verkoelende
onze wijnen willen genieten.”
®
besloot Lindeman zijn geluk in Australië
airconditioner voor de druiven. Ook de
kalkstenen bodem zorgt voor verkoeling,
maar dan van onderaf. Al deze elementen
allerhande