Albert Heijn - Folder van 02.05.2021 tot 30.05.2021 - Pagina 112

Hier is pagina 112 van 131 pagina's van de Albert Heijn folder, geldig van 02.05.2021 tot 30.05.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
6
m
En
uf
sh
‘Surinaams eten is niet écht heet. We laten de hete madame-
REY
jeanettepeper meestoven voor het aroma, maar zodra je de peper
\ ”
begint te ruiken, moet je 'm eruit halen. Hij mag niet stukkoken
ke
a
(‘bossen’), dan wordt het te heet. Je krijgt vaak ‘peper’ (sambal) bij
FE
soep of bara's (een Surinaamse snack). Het is de bedoeling dat je er
N
een beetje op doet, naar eigen smaak. Het bakje hoeft niet op, haha!"
D
,
|
7
5
| >
\
ii
A
An
‘€
zi
®
|
familie doorgegeven. De generatie
#
F4
van mijn moeder verdwijnt, ik vind het
Kee
belangrijk dat die kennis bewaard blijft.
+
Mijn moeder was onderwijzeres, ze
heeft me veel geleerd. Daarnaast heb
ik me verdiept in oude kookboeken en
éé
TTN
ben ik op zoek gegaan naar de oor-
spronkelijke receptuur en de herkomst
van gerechten.”
Rituelen
dE
‘Sommige gerechten hebben een rituele
betekenis, bijvoorbeeld anitribêri. Dat is
3
fl
een moksâleysi (moksi= meng en aleysi
= rijst) die Surinaamse leden van de
Evangelische Broedergemeente eten bij
WE
een begrafenis. Anitribêri is overwe-
r
|
gend wit van kleur, en wit staat voor
a
|
N
hoop, geloof en opstanding. De dag dat
ik anitribêri maakte voor de foto’s in het
I
ln
boek, overleed mijn vader. Ik schiet nog
ONMISBARE INGREDIENTEN
vol als ik de foto zie. Zo is eten vaak
‘In de Surinaamse keuken is het
verbonden met belangrijke momenten.
maggiblokje onmisbaar: j
zet
Sinds vorig jaar delen we op Ketikoti
blok’. Als je de vraag kr
hêrihêri uit: Ketikoti is de dag waarop
‘Heb je wel blok gezet!?’
smaakt je eten nergens. naar.
hy
if
we vieren dat de slavernij werd afge-
En we kunnen niet zonder
ul
schaft en hêrihêri is een gerecht van
‘soepgroente’. Maar als ik
cassave, zoete aardappel, bakbanaan en
daarom vraag, kom dan niet
bakkeljauw. Het gerecht is ontstaan uit
aan met wortels en prei. Het
betekent platte selderij, en ja
wat er maar voorhanden was, restjes, en
die gaat meestal in de soep.
het moest de maag goed vullen. Ja, dat
Ook onmisbaar: Surinaamse
Di
Ex
TBEWAARDE GEH
EIM
is hoe veel gerechten zijn ontstaan:
DCTE
rijst, madame-jeanette-
KK,
ERS
fe
£
Kif
KRIJG
Die
R
door nood. Door je te verdiepen in de
pepers, ketjap, pimentkorrels
HEM
vi
EN NACI
IT VAN TEVO
oorsprong van gerechten vertel je heel
en gember.”
Zi
| OF TE MARINEREN”
makkelijk een verhaal met een moeilijk
thema. Ik ben blij dat ik als trotse
Zaankanter nu met dit verhaal in
Allerhande sta’