Albert Heijn - Folder van 02.05.2021 tot 30.05.2021 - Pagina 112




Hier is pagina 112 van 131 pagina's van de Albert Heijn folder, geldig van 02.05.2021 tot 30.05.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

6

m

En

uf

sh

‘Surinaams eten is niet écht heet. We laten de hete madame-

REY

jeanettepeper meestoven voor het aroma, maar zodra je de peper

\ ”

begint te ruiken, moet je 'm eruit halen. Hij mag niet stukkoken

ke

a

(‘bossen’), dan wordt het te heet. Je krijgt vaak ‘peper’ (sambal) bij

FE

soep of bara's (een Surinaamse snack). Het is de bedoeling dat je er

N

een beetje op doet, naar eigen smaak. Het bakje hoeft niet op, haha!"

D

,

|

7

5

| >

\

ii

A

An

‘€

zi

®

|

familie doorgegeven. De generatie

#

F4

van mijn moeder verdwijnt, ik vind het

Kee

belangrijk dat die kennis bewaard blijft.

+

Mijn moeder was onderwijzeres, ze

heeft me veel geleerd. Daarnaast heb

ik me verdiept in oude kookboeken en

éé

TTN

ben ik op zoek gegaan naar de oor-

spronkelijke receptuur en de herkomst

van gerechten.”

Rituelen

dE

‘Sommige gerechten hebben een rituele

betekenis, bijvoorbeeld anitribêri. Dat is

3

fl

een moksâleysi (moksi= meng en aleysi

= rijst) die Surinaamse leden van de

Evangelische Broedergemeente eten bij

WE

een begrafenis. Anitribêri is overwe-

r

|

gend wit van kleur, en wit staat voor

a

|

N

hoop, geloof en opstanding. De dag dat

ik anitribêri maakte voor de foto’s in het

I

ln

boek, overleed mijn vader. Ik schiet nog

ONMISBARE INGREDIENTEN

vol als ik de foto zie. Zo is eten vaak

‘In de Surinaamse keuken is het

verbonden met belangrijke momenten.

maggiblokje onmisbaar: j

zet

Sinds vorig jaar delen we op Ketikoti

blok’. Als je de vraag kr

hêrihêri uit: Ketikoti is de dag waarop

‘Heb je wel blok gezet!?’

smaakt je eten nergens. naar.

hy

if

we vieren dat de slavernij werd afge-

En we kunnen niet zonder

ul

schaft en hêrihêri is een gerecht van

‘soepgroente’. Maar als ik

cassave, zoete aardappel, bakbanaan en

daarom vraag, kom dan niet

bakkeljauw. Het gerecht is ontstaan uit

aan met wortels en prei. Het

betekent platte selderij, en ja

wat er maar voorhanden was, restjes, en

die gaat meestal in de soep.

het moest de maag goed vullen. Ja, dat

Ook onmisbaar: Surinaamse

Di

Ex

TBEWAARDE GEH

EIM

is hoe veel gerechten zijn ontstaan:

DCTE

rijst, madame-jeanette-

KK,

ERS

fe

£

Kif

KRIJG

Die

R

door nood. Door je te verdiepen in de

pepers, ketjap, pimentkorrels

HEM

vi

EN NACI

IT VAN TEVO

oorsprong van gerechten vertel je heel

en gember.”

Zi

| OF TE MARINEREN”

makkelijk een verhaal met een moeilijk

thema. Ik ben blij dat ik als trotse

Zaankanter nu met dit verhaal in

Allerhande sta’